Вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов във видеоконферентен

...
Вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов във видеоконферентен
Коментари Харесай

Кабинетът обяснил на ЕК какво прави с Газпром

Вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов във видеоконферентен диалог с генералния директор на дирекция " Енергетика " в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен са обяснили желанията на държавното управление във връзка с договарянията с " Газпром ".

Страните обмениха отзиви и по повод осъществяването на съществуващия договор на България с " Газпром Експорт ", в подтекста на наложения от Европейски Съюз санкционен режим, оповестяват от пресцентъра на Министерски съвет, без да показват рекомендация, която да е дадена от дирекция " Енергетика " на Европейска комисия.

В рамките на видеоконферентния диалог вицепремиерът ясно е декларирал, че българското държавно управление не има намерение да води диалози за нов контракт с " Газпром Експорт ", а само диалози за получаване на количества по съществуващия контракт: " Считаме, че такова деяние не трябва да се подхваща от служебно държавно управление. Само постоянен кабинет и парламент могат да вземат решение за вдишване на подобен нов, предстоящ ангажимент. "

Представителите на Европейска комисия са били осведомени и с подхода на служебното правителство за обезпечаване на доставки на природен газ в кратковременен и дълготраен проект.

Дългосрочният проект предвижда обявяване на интернационален търг за дълготрайни доставки на полутечен природен газ. Предвижда се служебното държавно управление да започва процедурата, като решението за сключването на подобен контракт ще бъде взето от постоянен кабинет.

България е удостоверила и интереса си да участва в механизми за взаимно закупуване на енергоносители, които могат да бъдат основани в границите на Енергийната платформа на Европейски Съюз.

Христо Алексиев също е срещнал европейските си сътрудници с мнението на работодателските организации, синдикатите и Националното съдружие на общините, които са уточни като пределно търпима цена 130 евро на мегават/час.

Също по този начин е разказал за дейностите на Кризисния щаб - довеждане докрай на интерконекторната връзка сред България и Гърция и нейното въвеждане в експлоатация до 1 октомври 2022 година, стабилизиране финансовото положение и обезпечаване на ликвидност на " Булгаргаз " и търсене на стопански, а не обезщетителни механизми за реализиране на добра цена на природния газ за бизнеса и семействата.

Европейската комисия ще поддържа България в договарянията с снабдители на природен газ, са декларирали от дирекцията на Европейска комисия.

В отговор на поставените въпроси от заместник-министър ръководителя, представителите на Брюксел показаха единодушие за нуждата от продължение на засиленото районно съдействие в подтекста на Регионалната работна група за Югоизточна Европа в рамките на Енергийната платформа на Европейски Съюз за обезпечаване диверсификация на доставките на енергоносители чрез тръбопроводи и терминали за полутечен природен газ (LNG).

Като това се отнася и до терминалите за полутечен природен газ, преминаващи през Гърция и Турция. Двете страни се договориха да подхващат взаимни дейности с интернационалните сътрудници с оглед подкрепяне диверсификацията на доставките за България, показват още от пресцентъра на Министерски съвет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР